Jay Richards, Jonathan Witt – The Hobbit Party *

ISBN: 9781586178239, 232 pagini, apãrutã la Ignatius Press

the-hobbit-partyOricine a citit Hobbitul și Stãpânul Inelelor a înțeles cã autorul ura tirania, dar puțini știu cã Tolkien, care se descria pe el însuși ca un hobbit, „în toate, mai puțin mãrimea”, era, chiar dupã standardul hobițesc, un proponent zelos al libertãții economice și al guvernului cu puteri restrânse. Dacã astãzi existã o preocupare crescândã cã Occidentul alunecã în falimentul economic, politic și moral, e bine sã știm cã, în îndrãgitele sale cãrți, Profesorul Tolkien ne-a trasat un drum cãtre libertate.

Exegetul Joseph Pearce, care a scris el însuși numeroase pagini despre semnificația politicã a operei tolkieniene, mãrturisește, în cartea sa Literary Giants, Literary Catholics, cã

“If much has been written on the religious significance of The Lord of the Rings, less has been written on its political significance – and the little that has been written is often erroneous in its conclusions and ignorant of Tolkien’s intentions… Much more work is needed in this area, not least because Tolkien stated, implicitly at least, that the political significance of the work was second only to the religious in its importance.”

Câteva cãrți exploreazã cu abilitate modul în care credința catolicã a lui Tolkien a inspirat operele sale de ficțiune. Niciuna însã, pânã acum, nu s-a concentrat pe modul în care pasiunea sa pentru libertate și descentralizare i-a conturat munca, sau cum aceastã pasiune s-a nãscut și dezvoltat direct din viziunea sa teologicã asupra omului și Creației. The Hobbit Party* (Ignatius Press, 2014), a autorilor americani Jay W. Richards și Jonathan Witt, umple acest gol.

Cele câteva scrieri existente care se apleacã asupra acestui subiect vin mai ales de la de cercetãtori cu prea puținã formare în analizã literarã și încã și mai puținã pricepere în economia politicã. Witt și Richards aduc, în The Hobbit Party, o expertizã combinatã în studii literare, teorie politicã, economie, filosofie și teologie.

Dr. Jay W. Richards este profesor la School of Business and Economics din cadrul Catholic University of America și Senior Fellow al Discovery Institute. Autor și co-autor al multor cãrți, precum Infiltrated; Indivisible; Money, Greed, and God; The Privileged Planet și The Untamed God.

Dr. Jonathan Witt a fost profesor de literatura englezã și Research and Media Fellow la Acton Institute. A scris numeroase articole academice și populare, script-urile pentru trei documentare și este co-autor al cãrții A Meaningful World. A fost principalul autor al documentarului multipremiat Poverty, Inc.

Au recenzat despre The Hobbit Party:

„Comitatul hobbiților este un microcosm al Angliei victoriene în toate aspectele, mai ales în ceea ce privește faptul cã totul merge foarte bine fãrã intervenția instituțiilor statului. Dar poate fi Comitatul, într-adevãr, un model pentru timpurile complexe în care trãim? The Hobbit Party, cu titlul ei jucãuș*, demonstreazã cã da, poate fi, ar trebui sã fie, este sortit sã fie și cã Stãpânul Inelelor extinde raționamentul pentru a ne oferi imagini ale unui mod etic și, în același timp, ecologic de a face politicã, de care avem atâta nevoie.”
— Tom Shippey
, scriitor, conferențiar, al The Road to Middle-Earth

„Cum se întâmplã în cazul celor mai bune lucrãri ale imaginației, Pâmântul de Mijloc te invitã într-o realitate palpabilã, cufundatã în adevãruri nemuritoare și universale. Witt și Richards exploreazã magnific adâncurile cele mai profunde ale sufletului infinit fascinant al lui Tolkien. Un conservator adevãrat, în sensul vechi, el a imortalizat poveștile unei lumi în haos, dar salvatã de integritatea unui om dispus sã se predea grației. Aceastã lucrare ne oferã un adevãrat festin: festinul nobleței, al adevãrului, al bunãtãții, al frumuseții.”
— Bradley J. Birzer
, cercetãtor la University of Colorado Boulder, autor American Cicero: The Life of Charles Carroll

„Frumos scrisã, aceastã lucrare ne oferã perpective fascinante asupra Pâmântului de Mijloc. Mai mult, este un tur al problemelor spinoase ale lumii noastre, vãzutã prin ochii lui Tolkien, inclusiv guvernul limitat, tentația omului în fața puterii, libertatea, rãzboiul drept, socialismul, distribuționismul, localismul, iubirea și moartea. Toate acestea se întrețes pe parcursul cãrții pe care o veți lãsa din mânã cu impresii de neuitat asupra acestor teme ilustrate de imagistica lui Tolkien.”
— Art Lindsley, vicepreședinte al Institute for Faith, Work & Economics din SUA

„J. R. R. Tolkien este unul dintre cele mai citite și, fãrã îndoialã, unul dintre cele mai greșit înțelese genii literare ale secolului 20. În aceastã carte, Witt și Richardson ridicã vãlul ce-l acoperã pe Tolkien, dezvãluind un gânditor politic și economic care își surprinde constant cititorii și ale cãrui perspective sunt chiar mai valoroase pentru timpul nostru decât pentru al lui. Fanii Tolkien care vor citi aceastã carte nu-l vor mai privi niciodatã la fel pe acest mare autor.”
— Samuel Gregg, director de cercetare la Acton Institute (SUA), autor al Becoming Europe

„Aceastã carte este una de tipul “lasã tot și citește-o”. Richard și Witt aduc în discuție un aspect deseori ignorat al operei lui Tolkien, și anume sensul în care mitul sãu denotã o ordine politicã și economicã ce stã în contrast puternic, chiar violent, cu structurile de putere care dominã aceastã nefericitã lume. Ar trebui sã fie lecturã obligatorie în toate cursurile de filosofie politicã. Este o carte splendidã.”
— Thomas Howard, autor al Dove Descending: A Journey into T. S. Eliot’s „Four Quartets”

„Witt și Richards reușesc de minune sã salveze moștenirea literarã a lui Tolkien din ghearele stângii culturale. Ei îl dezvãluie pe Tolkien ca pe un gânditor profund catolic, cu perspective profunde asupra chestiunii fundamentale a religiei, în special în ceea ce privește încercarea omului de a se lupta cu propria-i mortalitate. Ca un însoțitor al conservatorului la Tolkien, The Hobbit Party ne reînnoiește aprecierea în legãturã cu contribuția lui Tolkien la literaturã și cu impactul profund pe care îl are asupra culturii noastre.”
— David Goldman, autor al How Civilizations Die

* în limba englezã, party este un cuvânt cu dublã semnificație, ambele potrivindu-se în mod egal intenției exprimate de autori prin titlul cãrții: petrecere, respectiv partid(ã), în sensul de organizație de oameni cu idei și credințe similare.