Ia vezi că au rămas mai puțin de 12 de ore până la târgul de carte SF! Prima zi începe cu câteva ore de lectură din universul lui J.R.R Tolkien.

Organizatorii singurului târg de carte SF & Fantasy din România au anunțat atâtea surprize pentru Final Frontier 4, încât agitația a ajuns sã fie mai ceva ca la alegeri. Concursuri cu premii grele, vin scriitori de renume ca Oliviu Crâznic, Cavaleri Jedi cu Lucian Mindruta ca ambasador, iar acum auzim vești de la jurnalistul Cãtãlin Sturza, de la Radio România. El este co-fondator al Societãții Tolkien România, o asociație care promoveazã operele lui J.R.R. Tolkien, mai ales în rândurile tinerilor.

iavezi, final frontierCãtãlin: “Eu sunt filolog „la origine”, îmi câștig existența lucrând ca jurnalist și social media manager pentru Radio România și pentru diverși clienți din zona educaționalã și culturalã. Am susținut, acum cinci ani, o disertație de doctorat (încã nepublicatã) despre literatura Fantasy – da, se fac și teze de doctorat despre literatura Fantasy, în România!”.

Ce este Societatea Tolkien Romania?

Cãtãlin: “Societatea Tolkien: suntem un grup de prieteni grupați în jurul unei asociații culturale; urmãrim sã promovãm interesului pentru opera și personalitatea lui J.R.R. Tolkien (1892-1973), scriitor, poet, lingvist ºi profesor universitar britanic, binecunoscutul autor al triadei Hobbitul, Stãpânul Inelelor ºi Silmarillion.

IMG_5444_resizeNe mai propunem sã-i reunim, formal și informal, pe cei care au în comun pasiunea pentru operele lui Tolkien, sã organizãm evenimente legate de viaþa și opera profesorului Tolkien (cum este Tolkien Reading Day, ediția a V-a, care va avea loc sâmbãtã, pe 28 martie); dar și sã promoveze lectura și studiul, dragostea pentru adevãr și valoare autenticã, în rândul tinerilor”.

Ce experiențe a mai avut Societatea Tolkien Romania cu Final Frontier?

Cãtãlin: ”Suntem la prima participare la Final Frontier – și ne bucurãm foarte mult cã am fost invitați. De asemenea, suntem foarte bucuroși cã vom „deschide”, cu evenimentul nostru, ziua de sâmbãtã. În fapt, evenimentul de dimineațã, de la Final Frontier, este un preview la Tolkien Reading Day, ediția a V-a (am dat un link mai sus), eveniment care va avea loc seara, la Humanitas Kretzulescu”.

Cum vã veți prezenta la ediția de anul acesta?

var1Cãtãlin: “Ne propunem sã ne prezentãm, în primul rând, pe noi înșine: sã vorbim despre cine suntem și ce vrem sã facem „pe lume” (cam ca la punctul 1 – doar cã va fi „live” și cu mai multe detalii).

În al doilea rând, pentru cã elfii – mai precis, elfii din Hobbitul și din Stãpânul Inelelor, nu intrãm încã în Silmarillion – sunt subiectul Reading Day-ului „de cu seara”, vom citi și vom comenta câteva texte despre elfi: o rasã imaginarã din universul lui J.R.R. Tolkien cu particularitãți fascinante, înconjuratã de o mitologie extrem de bogatã și cu o istorie teribil de zbuciumatã. În al treilea rând, deoarece Final Frontier nu înseamnã doar cãrți și lecturã, ci înseamnã „all the good geekish stuff”, și deoarece unii dintre prietenii noștri nu se vor afla alãturi de noi la evenimentul de sâmbãtã, am introdus în program și un element inedit: o micã demonstrație de origami.

Mai precis, le vom arãta fanilor cum se confecționeazã un pumnal Sting (pentru cunoscãtori: pumnalul purtat de Bilbo Baggins și, mai târziu, de nepotul sãu, Frodo) – dupã planurile furnizate de prietenul nostru, binecunoscutul scriitor SF Györfi-Deák György (co-autor, printre altele, al Enciclopediei lumii lui J.R.R. Tolkien), care, din pãcate, nu se va deplasa, de aceastã datã, la București. Vom fi curajoși și vom încerca sã-i „suplinim prezența” prin acest mic gest simbolic – de a le arãta fanilor cum se „fabricã” un pumnal Sting din hârtie (albastrã pe o parte, albã pe alta, subțire, rigidã și neapãrat ne-lucioasã – dupã indicațiile lui Gyuri)”.

Ai mai jurizat concursuri pânã acum? Despre ce era vorba în mare?

Cãtãlin: “Mulți dintre membrii societãții au mai jurizat, pânã acum, concursuri. Nu am mai fãcut-o însã împreunã – în aceastã formulã. Pe scurt, este vorba despre un concurs fan fiction – și putem spune cã ne-am apucat deja de treabã și cã, pânã acum, am fost plãcut surprinși, în sensul cã am descoperit lucruri originale și interesante. Mai multe nu dezvãluim – avem, în orice caz, un sistem comun de punctare, discutãm între noi, și lãsãm sã se acumuleze tensiunea pânã în week-end, când va afla toatã lumea cine sunt câștigãtorii!”.

În ce ipostazã ți-ai pune personajul SF preferat?

Cãtãlin: “Personajul meu SF preferat e mai degrabã un personaj Fantasy preferat (geeks-ii țin la aceastã distincție, între SF și Fantasy) – e Frodo Baggins (de fapt, Frodo plus Sam, grãdinarul sãu și însoțitorul sãu credincios). Pe Frodo și pe Sam i-aș pune sã dea o raitã prin București, sã se uite în jur și sã povesteascã, apoi, în Comitatul lor natal ceea ce au vãzut. Sunt curios cum ar suna relatarea lor: ce-ar zice – mãi, Bucureștiul acesta cam seamãnã cu Mordorul, e întunecat, poluat și plin de ființe ostile? Sau ar zice – dragi hobbiți, sã știți cã Bucureștiul e un loc tare îndepãrtat, dar frumos, și sunt și mulți oameni drãguți în București? Cunoscându-i pe Frodo și pe Sam, cred cã mai degrabã ar alege cea de-a doua abordare: ar zice cã sunt și mulți oameni drãguți în București’.

Pe unii dintre ei îi vom întâlni, cu siguranțã, în week-end la Final Frontier!

Ce fel de feedback primiți dupã ce participați la evenimente SF?

Cãtãlin: “Feedback-ul care ne place nouã și cel pe care ni-l dorim noi e așa: ne-a plãcut ce am vãzut și ce am auzit de la voi, vrem sã aflãm mai multe despre opera lui Tolkien și sã venim la evenimentele voastre! Ne-ar plãcea sã venim, de pildã, la Tolkien Reading Day și sã citim texte din Tolkien sau la Conferințele Tolkien și sã discutãm teme mai „serioase” (cum a fost tema de anul trecut: „J.R.R. Tolkien – sursele inspirației”). Și, de obicei, dacã ne pregãtim serios, muncim în echipã și primim, desigur, și ajutorul Providenței, cam acesta e și feedback-ul pe care îl primim”.

Cum ți se pare cã se dezvoltã curentul geek din România?

Cãtãlin: “Mulți dintre cei care participã la evenimentele Societãții Tolkien sunt geeks: gameri, pasionați de graficã, de muzicã underground, de albume de pop-art, de tot felul de forme de artã derivate din opera lui J.R.R. Tolkien. Partea interesantã – și foarte bunã, în ceea ce ne privește – este cã, pornind de la aceste forme de artã derivatã, pornind de la jocuri, de exemplu, mulți dintre acești tineri ajung sã citeascã și lucrurile mai consistente. Toți suntem, într-un moment sau altul al vieții noastre, geeks. Iar România nu duce lipsã de geeks – dovadã și popularitatea unor evenimente „de gen” precum Comic-Con sau Final Frontier.

Cum îl îmbunãtãțește Societatea Tolkien Romania?

Cãtãlin: “Ceea ce aducem noi în plus este – așa cum am mai zis – orientarea spre lucrurile mai consistente, de la „rãdãcina” curentului geek: e ok sã ne jucãm Middle-earth: Shadow of Mordor (sau orice alt joc din foarte lunga serie de jocuri „derivate”), însã e și mai bine dacã nu ne oprim aici și dacã mergem în quest-ul nostru pânã la capãt – adicã pânã la textele lui Tolkien. Aventurierul va fi, cu siguranțã, rãsplãtit, deoarece aici va descoperi multe surprize, înțelesuri ascunse, profunzimi nebãnuite și, de ce nu, puncte de plecare pentru alte quest-uri”.

Ți-ai îndruma copiii spre latura literarã SF? De ce?

Cãtãlin: “Da, fãrã îndoialã. Literatura SF e un punct foarte bun de pornire pentru formarea unei deprinderi esențiale – cea a cititului. Sigur, mai ales când copiii sunt la vârste fragede, e important ca lecturile lor sã fie supravegheate și îndrumate, într-o anumitã mãsurã, de pãrinți (aici putem sã oferim și noi sfaturi – scrieți-ne pe [email protected]), însã, dincolo de aceste precauții, nimic nu aprinde gustul pentru lecturã mai mult decât literatura SF și Fantasy.

O spun din proprie experiențã: am fost un cititor pasionat încã din clasele primare, am lucrat apoi, mulți ani, cu copii de gimnaziu și de liceu în proiecte de promovare și de aprofundare a literaturii Young-adult (pentru tineri adulți – sau, cum i se mai spune, pentru copii și adolescenți, Fantasy included) și am avut ocazia sã le urmãresc evoluția, sã le observ gusturile și reacțiile. Aceastã literaturã e o minã de aur – în special pentru pãrinții îngrijorați cã „tinerii din ziua de azi” nu mai citesc, cã pierd prea mult timp pe tablete și cu jocurile video.”

Crezi cã avem nevoie și de altfel de știri? De ce?

Cãtãlin: “E o întrebare la care nu se poate rãspunde decât într-un singur fel: desigur cã avem nevoie și de altfel de știri – de știri pozitive, de știri despre lucrurile bune care se întâmplã în jurul nostru. Mi-ar plãcea sã citesc o știre despre un tânãr „dependent”, în ochii pãrinților, de jocurile video care, printr-un joc din seria LOTR, a descoperit și textele lui Tolkien și, treptat, a început sã se joace mai puțin și sã citeascã mai mult.

Aceste lucruri se întâmplã – și nu numai prin intermediul sau prin meritul operei lui Tolkien. E o trecere fireascã – un proces inerent maturizãrii. Cu toții alunecãm, uneori, în excese pentru o vreme, și apoi revenim la calea de mijloc mai înțelepți – și un pic mai maturi. Lumea din jurul nostru nu înseamnã doar cauze pierdute și excese distrugãtoare – înseamnã și foarte multe reveniri, „salvãri” uneori spectaculoase, întoarceri, cum s-ar spune, ale „fiilor rãtãcitori”.

Aș vrea sã aflãm și despre aceste întoarceri când urmãrim știrile din mass-media: ele formeazã, cred, „grosul” știrilor, pe care nimeni nu îl bagã în seamã – pentru cã, nu-i așa, un astfel de eveniment pozitiv nu are valoare de știre”.