Eu am știut totdeauna că cititul este o acțiune subversivă și că literatura poate fi folosită pentru a pune sub semnul întrebării sisteme politice pentru că are acces la sufletul omului și îi plantează acolo prin cuvinte meșteșugite idei care să pervertească creierașele necoapte și să motiveze acțiuni politice antisistem, dar nu mă așteptam ca într-o țară liberă și democrată ca a noastră să fii luat peste picior și acuzat că nu poți privi realitatea în față doar pentru că îndrăznești să fii fan al literaturii Fantasy – și, mai grav, o literatură Fantasy fără scene de sex picante.

Argumentele ad hominem de astăzi au evoluat în subtilitate, nu îți plac ideile cuiva? (susține Coaliția pentru Familie și, mai rău decât atât, este pro-life), ei bine, pentru asta e de vină dorința lui de a fugi din realitate și preferința lui pentru literatura SF. E loc comun să ataci pe cineva că e creștin, cu toate că a fi adult și creștin responsabil par să fie elemente incriminatorii, e mai fancy să îți rafinezi strategia și să sapi până îl găsești pe ideologul vinovat pentru răul cel mare, și anume credința eroică și naivă că ar exista ceva precum Binele absolut și altceva precum Răul absolut care se duelează în istorie.

Vinovat pentru o paradigmă de gândire greșită care te face să militezi pentru cauzele subversive ale vieții și familiei nu este altul decât J R.R. Tolkien. Elfii din romanele sale aleg iubirea în locul nemuririi și prin urmare sunt principalii vinovați pentru idealurile casnice ale Coaliției pentru Familie (vezi Arwen și Aragorn). Mă mir că nu se militează totuși pentru o interpretare mai politically correct a scriitorului britanic, până la urmă să te căsătorești cu cineva din altă specie decât a ta e semn de deschidere progresistă!

Dacă totuși nu se pot găsi mijloace pentru o interpretare mai umanistă, curățată de elemente creștine ale lui Tolkien, propun limitarea drastică accesului la literatura SF care poate transmite idei venite din lumea elfilor. E interzis să interzici, deci să nu interzicem literatura subversivă, dar sugerăm un examen psihologic aprofundat care să evalueze maturitatea morală, intelectuală și tendințele sexuale înainte de accesul la raft. Toate astea pentru binele comun, căci nu se poate construi o societate echilibrată cu unii de se visează elfi și alții de se cred hobiți!

(Ana Petrache, făcând referire la un fel de pamflet despre literatura lui Tolkien în general, și despre Societatea Tolkien în particular, publicat recent pe Vice.ro)