După două zile pline de întâlniri, prieteni, limbi elfice, premii și surprize am ajuns la sfârșitul Final Frontier #7. Câteva highlighturi ale târgului:

Societatea Tolkien România „Meneltarma” a fost prezentă cu un stand mic și elegant, chiar în buricul târgului, la propriu – și pentru acest lucru nu putem decât să le mulțumim organizatorilor, dar mai ales Andreei Chebac, de la Bookblog, pentru că a venit, pe o vreme oarecum potrivnică, să ne invite personal la acest eveniment, cu ocazia toast-ului anual dedicat profesorului Tolkien pe 3 ianuarie.

Am profitat de ocazie frumoasă și onorabilă pentru a prezenta o parte din biblioteca Societății noastre (cam câte puteau fi expuse pentru a nu știrbi în vreun fel însăși bucuria expunerii), cu lucrări precum „Tolkien’s Workd – Paintings from Middle-Earth” (ilustrații realizate de Inger Edelfeld, Tony Galuidi, Roger Garland, Robert Goldsmith, etc), „Legenda lui Sigur și a lui Gudrún”, „Letters of J.R.R. Tolkien”, „Beowulf – a Translation and Commentary”, „Tolkien Dictionnaire” de Vincent Ferré, „Enciclopedia lumii lui J.R.R. Tolkien”, „J.R.R. Tolkien. Credință și imaginație” (coord. Virgil Nemoianu și Robert Lazu) ș.a.; pe lângă cărți am venit cu reviste, terrarii, tablouri, fan art tematice și pandantive; art on the sport; semne de carte personalizate realizate de noi special pentru Final Frontier #7; și premii interesante pentru cel de-al doilea concurs de scriere creativă al Societății noastre.

Sâmbătă:

Sâmbătă:

Prezență foarte numeroasă, în ciuda zăpezii destul de neîmbietoare din București, în noul spațiu al târgului, trafic intens, cititori înrăiți și mulți fani ai profesorului Tolkien care ne-au vizitat la stand.

Mulți fani la workshop-ul introductiv de Quenya – unde pe lângă alfabet, fonetică, expresii uzuale și istoria limbilor elfice (chestiuni mai geekish), am jucat și un joc de rol. Da, am construit mici dialoguri în Quenya: „Eca, a mique orco!” / „Go kiss an orc!” a fost una dintre cele mai întrebuințate expresii, pe lângă clasica „Elen síla lúmenn’ omentielvo” / „A star shall shine on the hour of our meeting.” Și, pentru a nu îi dezamăgi pe cei doritori să aprofundeze limba Înalților Elfi, ne-am hotărât să mai facem acest lucru într-o formă îmbunătățită, extinsă și mult mai interactivă și cu alte ocazii!

După jocul de rol atelierul s-a prelungit cu o jumătate de oră – la cererea publicului care ne-a purtat prin discuții despre problema răului, rolul și modul de a interveni în istorie al lui Ilúvatar, și predestinarea în lumea lui J.R.R. Tolkien.

După jocul de rol atelierul s-a prelungit cu o jumătate de oră – la cererea publicului care ne-a purtat prin discuții despre problema răului, rolul și modul de a interveni în istorie al lui Ilúvatar, și predestinarea în lumea lui J.R.R. Tolkien.

Tot sâmbătă, imediat după cursul de Quenya, a urmat cel de-al doilea moment de vârf al zilei – festivitatea de premiere pentru concursul de scriere creativă. Am premiat două texte plasate în universul Silmarillion care au, ambele, în centru una și aceeași temă; așa s-a întâmplat – cu toate că știm de la profesorul Tolkien că nimic nu este întâmplător pe lume: Providența lucrează pe căi ascunse de ochii muritorilor.

Tema este aroganța lui Sauron – iar câștigătorii sunt Radu Alexandru Bogdan (locul al doilea) și Didi Dima (locul întâi), . Pe lângă premiile foarte frumoase din partea Societatea Tolkien (ediții elegante din „Unifinished Tales” și „Silmarillion”), am adăugat premii oferite cu multă generozitate de prietenii noștri de la Bookblog.

La festivitatea de premiere de sâmbătă l-am întâlnit doar pe Radu Alexandru Bogdan; între timp am întâlnit-o și pe Didi Dima, dar aceasta a fost surpriza de duminică – căci, nu-i așa, ce poveste a profesorului nu prezintă surprize ori situații mai puțin prevăzute de către cititor?!? Spoiler alert!

La festivitatea de premiere de sâmbătă l-am întâlnit doar pe Radu Alexandru Bogdan; între timp am întâlnit-o și pe Didi Dima, dar aceasta a fost surpriza de duminică.

 

Art on the sport – „One ring to draw them all” cu creative designer-ul nostru de serviciu, înalta elfă a cărei armă predilectă este penelul său rafinat, Gabriela Chiriac!

 

Ne-au vizitat niște noi prieteni din zona Maramureșului – care ne-au lansat o invitație să mergem acolo și să organizăm un eveniment. No, apăi ne gândim și vorbim.

Am stat de vorbă cu foarte mulți fani – vă mulțumim pentru că ați trecut în număr așa de mare pe la standul nostru –, și am răspuns la întrebări despre cărțile și opera profesorului Tolkien. O carte despre care am primit multe întrebări este „Tolkien’s Workd – Paintings from Middle-Earth” – da, știm că se poate cumpăra mai greu prin comandă din România; din păcate, avem un singur exemplar, pentru biblioteca noastră; dar o putem împrumuta celor care doresc să devină membri ai Societății Tolkien 🙂  

Ne-a vizitat la stand o artistă cu niște foarte interesante lucrări de tip fan art inspirate din universul lui J.R.R. Tolkien; sperăm să colaborăm – și să vă pregătim împreună o mică surpriză pentru Reading Day-ul de sâmbăta viitoare, de la Humanitas Kretzulescu.

Am ajuns să-i cunoaștem mai bine și ne-am împrietenit cu cei de la Star Wars România, cu care am fost vecini de stand și cu care, sperăm, vom crea o pace durabilă între cele două lumi a trecutului și viitorului, a Pământului de Mijloc și a Universului Înstelat, a forțelor binelui și ale răului pentru întreaga istorie trecută și viitoare.

 

Duminică:

Deși zi de week-end, fanii SF și fantasy nu s-au lăsat deloc așteptați, umplând încă de la primele ore cotloanele târgului.

O zi plină de evenimente, atât pentru noi, cât și pentru toți cei prezenți: lansări de carte, tombole, premii, jurizări, cosplay și multe interacțiuni între oameni.

S-a jurizat cosplay-ul, s-au ales cosplayer-ii câștigători, s-a defilat în costume și s-au facut multe fotografii.

Tombola pentru Final Frontier #7 a fost extrasă din jobenul nostru / pălăria noastră elfească și câștigătorii au fost uniți cu ale lor premii câștigate prin „luptă dreaptă”.

Premiul întâi al competiției noastre de scriere creativă a fost, într-un final, solicitat – am cunoscut-o în sfârșit pe misterioasa Didi Dima, care a intrat în posesia unei splendide ediții din „Silmarillion”; ambele texte câștigătoare vor fi publicate pe blogul Societății Tolkien, așa că nu trebuie decât să aveți puțină răbdare.

Dacă traficul pe la stand a fost mare sâmbătă – duminică a fost setat pe modul „super-intens”. Ne bucură foarte mult acest interes pentru evenimentele Societății Tolkien și pentru lumea creată de către profesor, lume ai cărei stewarzi încercăm să fim.

Am epuizat 300 din cele 400 de semne de carte pregătite special de către elfa noastră creativă pentru Final Frontier #7, cât și toate print-urile făcute în același scop – asta spune ceva despre numărul de fani care ne-au vizitat, discuțiile pe care le-am purtat și numărul de întrebări la care am răspuns. J  Suntem tare bucuroși și le mulțumim tuturor celor care ne-au trecut pragul virtual al standului!

Ne pregătim pentru un cosplay, soon our precioses, soon! – ne-am împrietenit cu cosplayer-i care au deja o întreagă garderobă tematică Lord of the Rings. Suntem foarte plăcut impresionați. Nu putem decât să le spunem că ar fi momentul să-și scoată costumele de la naftalină! Spoiler alert, pentru a doua oară!

Ne gândim să plecăm la plimbare prin țară, cu noii prieteni pe care ni i-am făcut (nu doar din Maramureș – vedeți mai sus, la cronica zilei de sâmbătă).

Dar până să plecăm la drum, nu putem să nu dăm o mână de ajutor celor care vor să arunce o lumină asupra misterelor și pericolelor boardgame-urilor inspirate din lumea Pământului de Mijloc, deci, soon, dar chiar sooner de soon, pregătim o nouă sesiune de boargaming marca Societatea Tolkien din România dedicată fanilor de boardgames, socializare și discuții geekish sau nu în jurul unei table de joc!

Dacă o să vedeți bannerul cu runele lui J.R.R. Tolkien în pozele de la premierea Star Wars România de duminică, să știți că ne-am împrietenit cu cei de la Star Wars România (am mai spus asta?)

 

Încă o dată, mulțumim Bookblog pentru invitații și pentru cărțile pe care le-a acordat câștigătorilor concursului nostru de scriere creativă, alături de premiile noastre și pentru invitația de a le fi alături, cât și tuturor celor ce și-au arătat interesul pentru J.R.R. Tolkien! Suntem măguliți și nespus de entuziaști!

Namárie! Și nu uitați! Ne vedem sâmbătă aceasta, 31 martie 2018, la Humanitas Kretzulescu, gazda noastră primitoare, începând cu 17.00. Tema reading day-ului este una mai specială: Bătălii faimoase în opera lui J.R.R. Tolkien ! Vă așteptăm cu drag și pe curând!